ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17292)
Tőlem Nektek (12358)
csak úgy.. (4527)
A hét kérdése (2022)
Játékok (1161)
A nap képe (3874)
Kinek Ki (616)
Hónap feladványa (682)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)
Nyomasevics Bobacsek (1165)
Vicces szövegek (4045)
Szívből szóló versek (1128)
Betűtészta (2972)
Segítséget kérek, köszönöm (2466)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Megoldás beküldése

  Név:   

Tipp: Ha regisztrált felhasználóként küldöd be a megoldást, statisztikát olvashatsz a teljesített feladataidról 
  

Okosabb vagy, mint ...
2019-09-15 6:55
Egy kis történelem
Közepes, beküldte: csibe08*, szerkesztő: riffentyu
Régi rossz szokásom, hogy akár több évtizedes papírokat is megőrzök, és csak nagyon ritkán selejtezem ki őket. A legutóbbi ilyen selejtezés során akadtak a kezembe régi történelem-dolgozataim. Ebben a feladványban ebből szemezgetek: a témakör ezúttal a középkori Magyarország volt.

A dolgozat első feladatában olyan évszámokat kerestünk, amelyben legalább két releváns esemény is történt. Mik ezek az évszámok, és mik lehettek az események?

1. Egy J-betűs településen győzelmet aratunk a török felett, egyik királyunk házasságot köt első feleségével, és ugyanezen királyunk békét köt egy szomszédos birodalom uralkodójával.

2. Egy, a magyar nyelvben nem megszokott betűvel kezdődő nevű személy kiadja fontos irományát, valamint egy véres megmozdulás is történik ebben az évben.

A második feladatban definíciókat kellett kifejteni. Ezekre az alábbi válaszokat írtam. Mik lehettek a keresett definíciók?

3. Az Aranybulla megújításakor lépett életbe - a birtokot csak családon, nemzetségen belül lehet örökíteni, ha a család kihal, a föld visszaszáll a királyra!

4. Egy királyunk által létrehívott, körülbelül 10.000 fős állandó létszámmal rendelkező zsoldoshadsereg, amely királyunk halála után néhány éven belül teljesen felbomlott.

5. Három nemzet szövetsége, amely eredetileg egy felkelés leverésére jött létre, amely azonban később még 400 évig fennmaradt, és meghatározta egy régió politikai berendezkedését. (a megoldásban szerepel egy település neve!)

Ezek után személyekről kellett mesélni. Vajon kik voltak ők?

6. Stájerországi birtokos, az ő lányát vette el egy királyunk, miután első felesége egy lovasbalesetben elhunyt.

7. A fenti magyar király hívására hazánkba érkező ferences szerzetes, aki inkvizítorként a magyar husziták áttérítésére / kiirtására kapott feladatot.

8. Az előző pontban keresett személy és most keresett személyünk sok közös tulajdonsággal bír: mindketten ferences szerzetesek, és mindketten szentek, sőt, még kortársak is voltak, és mindketten Itáliából származnak. Most keresett személyünk azonban többek között az ellenpápákkal szemben vívott harcával tűnik ki;– ezenkívül a korszak egyik fontos magyar viadalánál is ott volt -– ebbe is halt bele végül.

9. A kiskirályok egyike, trencséni tartományúr, aki néhány szövetségesével szenvedett vereséget egy királyunktól egy jelentős csatában, melynek helyszíne a mai Szlovákia területén található.

Végül egy királyi házunk hadseregéről kellett írnunk. Melyik házról írhattam az alábbiakat?

10. Királyunk főleg a birtokosok, bárók bandériumaira számíthatott. Többek között megengedte nekik, hogy saját zászló alatt vonuljanak, hiszen nagyban függött tőlük. Hadserege tagjai voltak még zsoldosok, illetve betelepült lovas kunok is. Fia (szintén királyunk) is sokat háborúzott (sőt!), emiatt nagy hadseregre volt szüksége. Az állandó háborúskodás miatt azonban a birtokosoknak egyre többet kellett adóztatniuk a jobbágyaikat, ami széthúzáshoz vezetett.
Mi a válasz az egyes kérdésekre? Soronként 1-1 pont!


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Négy négyzetszám kerestetik
 Stációk 9.
 74 év után
 Gyufázás ( Pontosítva ! )
 Micsinál a micsoda 12.
 Kapocs 6.
 Szóbánya 2.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS